Urodziny ważna sprawa.

Urodziny 3 latka mega ważna sprawa.

Kilka tygodni przed urodzinami zajęłam się dekoracjami. Jadąc z pracy wytężałam szare komórki i układałam w głowie pomysły. Przygotowałam serpentyny i balony.

CHORĄGIEWKI

Kilkanaście minut przed komputerem, trochę kreatywnego myślenia, wydruk. Mały stolik i zniecierpliwiony Misiek czekający na nową zabawę. Kolorowy papier i wykałaczki, odrobina kleju, nożyczki = wyjątkowe chorągiewki.

TOREBKI NA SŁODYCZE

Standardowe torebki śniadaniowe zamieniliśmy w wesołe opakowania na słodycze. Wycinałam a Misiek przyklejał kolorowe napisy.

PISZCZAŁKI

Dokleiliśmy dekoracyjne napisy i ten mały zabieg zmienił zwyczajne piszczałki w „piszczałki Szymona”.

CZEKOLADA INACZEJ

Pomysł i wykonanie są banalnie proste. Podgrzewamy czekoladę (deserową lub czarną) i wylewamy do plastikowych łyżeczek. Dekorujemy musli, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami i każdym innym smacznym dodatkiem. Czekamy kilkanaście minut aby czekolada dobrze zastygła i ustawiamy łyżeczki w pojemniku. To bardzo dekoracyjny i wygodny sposób podania słodyczy. Szymek był zachwycony!

GIRLANDA NA TORT

Dekoracja tortu była nieco bardziej skomplikowana. Wydrukowałam kolorowe trójkąty z literkami, skleiłam i przyczepiłam do kolorowej muliny. Powstała girlanda z napisem SZYMON, która była główną i jedyną dekoracją tortu.

TORT

SKŁADNIKI

  • BISZKOPT: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru pudru
  • MASA: 500 g serka mascarpone, 1 szklanka cukru pudru, 500 ml śmietany 36%, puszka brzoskwiń w syropie
  • SYROP: 2 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek syropu z brzoskwiń, 5 łyżek zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty.
KROK PO KROKU:
  • Przygotować tortownicę (wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Żółtka oddzielić od jajek. 1 szklankę cukru pudru utrzeć z żółtkami. Białko ubić na sztywno i dodać 1 szklankę cukru pudru.
  • Mąki wymieszać i przesiać przez sito. Dzięki temu ciasto będzie puszyste.
  • Połączyć białka z żółtkami i małymi porcjami dodać mąkę. Należy bardzo delikatnie mieszać aby nie zniszczyć ubitej piany z białek.
  • Przełożyć do tortownicy i piec 40 minut. Ostudzić, przekroić na trzy części. Z górnej warstwy biszkoptu odciąć chrupiący wierzch i go pokruszyć. W ten sposób powstanie kruszonka.

  • MASA: ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone i wstawić do lodówki.
  • SYROP: zaparzyć i ostudzić zielona herbatę. Wymieszać 2 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek syropu z brzoskwiń, 5 łyżek zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty.

  • na paterze ułożyć jedną warstwę biszkoptu. Skropić syropem. Położyć na niej pokrojone kawałki brzoskwiń a następnie masę mascarpone. Przykryć drugim plastrem ciasta i powtórzyć czynność.  Przykryć całość trzecią warstwą biszkoptu. Boki i wierzch wysmarować masą mascarpone.
  • boki i górę obsypać kruszonką. Wierzch można zostawić bez kruszonki, obsypać kakao lub tartą czekoladą.