Dawno, dawno temu, gdy mieszkałam w rodzinnym warmińskim miasteczku, wybrałam się na wycieczkę do Warszawy. Wycieczka właściwie nie była wycieczką, bo z grupą koleżanek startowałyśmy w eliminacjach do opolskich DEBIUTÓW. Wielkie wyzwanie dla 16 latki. Eliminacje trwały cały dzień. Koleżanka zaproponowała nocleg u cioci.

Starsza pani z fryzurą w stylu Olgi Lipińskiej, z wielka klasą i arystokracją na twarzy, zapewniła nam miły wieczór. Dzisiaj jeszcze bardziej doceniam to niezwykłe spotkanie.

Ciocia Diany poczęstowała nas wyśmienitym sernikiem i zdradziła, że piecze ciasta, jedno za drugim, po kolei, z pewnej książki kucharskiej. Nie ważne czy ma ochotę na sernik, czy szarlotkę, następny na liście jest tort bezowy i taki właśnie będzie kolejny wypiek.

Czy miałabym tyle samodyscypliny, aby piec ciasta wg spisu treści, nie przeskakiwać, nie mówić „tego nie lubię”, „to za trudne”? Z pewnością nie. Zawodowo jestem bardzo poukładana i dokładna, ale kocham moją domową spontaniczność. Idę do kuchni po kanapkę, a wychodzę z sałatką. Po tylu latach pamiętam to zaskakujące spotkanie. Pamiętam ten sernik i ciocię Diany.


PRZEPIS NA SERNIK

Prosty, bez wielkich wyzwań. Dla ułatwienia spód z biszkoptów czyli odpada godzina poświęcona na pieczenie podstawy. Na górze miała być truskawkowa pianka, ale ku mojemu zaskoczeniu ciasto zajęło całą foremkę i pianka musi poczekać na inną okazję.


SKŁADNIKI
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

sernik


KROK PO KROKU

sernik

  • W formie ułożyć biszkopty.
  • Twaróg wymieszać z utartym masłem.
  • Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru.
  • Do masy twarogowej dodać utarte żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Pozostawić 2 łyżki cukru pudru do dekoracji sernika.
  • Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
  • Masę sernikową nałożyć na biszkopty.
  • Piec około 60-70 min. w temp. 180 stopni.
  • Sernik przed podaniem posypać cukrem pudrem.

sernik

Smacznego!

Hania