Kasza manna świetnie sprawdza się na śniadania, a dzisiaj udowodnię, że może być również idealnym deserem. Przepis nie zawiera proszku do pieczenia, a minimalna ilość cukru  upewnia mnie w przekonaniu, że można ją jeść bez opamiętania 😉

SKŁADNIKI
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki cukru (używam trzcinowego ale może być biały)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 – 3 duże gruszki
  • kostka czekolady do dekoracji

DESER gruszka i kasza manna

KROK PO KROKU
  • Zagotowałam kaszę z manną. Do gotującego się mleka  (500ml) wsypałam 5 łyżek kaszy  i  gotowałam 3-5 minut cały czas mieszając, aż zgęstniała.
  • Ostudziłam kaszę, dodałam mąkę, cukier i żółtka jajek. Wymieszałam.
  • Białko ubiłam na pianę i dodałam do masy.
  • Całość zmiksowałam i wlałam do papilotek.
  • Na górę każdej porcji ułożyłam kawałki pokrojonych gruszek.
  • Wstawiłam na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika (170 stopni), a po upieczeniu posypałam każdą odrobiną tartej czekolady.

Smacznego!

HAART Deser gruszka i kasza mannalogo_aboutme