Zostało 9 dni do Wigilii. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Z pewnością macie sprawdzone przepisy na ciasta i pierniki. Ulubione, rodzinne, wyjątkowe. Co roku staram się wymyślić zabawne dodatki. Małe, słodkie elementy, które urozmaicą świąteczny stół. Przygotowałam szybki kurs jak zrobić CHOINKI z ciasta francuskiego. Zapraszam.
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- patyki do szaszłyków
- pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji
CHOINKI krok po kroku
Ciasto francuskie potnij na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Jeśli masz ciasto w płatach, połącz pojedyncze, krótkie paski w jeden dłuższy. Nabij plasterki na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Ułóż choinkę na folii lub papierze do pieczenia i posmaruj krawędzie wodą. Możesz posypać całość cukrem lub zostawić bez dodatków.
Wstaw choinki na 20 minut do piekarnika (w temperaturze 180 stopni). UWAGA! Czas pieczenia i temperatura zależy od rodzaju ciasta. Bazuj na wskazaniach producenta. Zawsze na opakowaniu ciasta producent umieszcza takie informacje.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Jak to zrobić? Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie postawić na nim metalową miskę i wrzucić do niej czekoladę. Czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary. Strzykawkę napełnij czekoladą i dekoruj choinki. Wystarczy postawić kilka czekoladowych kropek. Choinki można również ozdobić lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi, które będą imitować śnieg.
Po 10 minutach czekolada zastygnie i przygotowania można uznać za zakończone. Choinki można postawić np. wbijając w ciasto lub umieszczając w szklance. Można również ułożyć na paterze. Wisienką na torcie będą satynowe kokardki zawiązane na patykach. Takie dodatki zawsze dobrze wyglądają.
Jak Wam się podoba ten pomysł? Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? Moim zdaniem to jeden z prostszych deserów, który spełnia funkcję dekoracji. Dajcie znać co o tym myślicie? Czekam na Wasze komentarze.
Pozdrawiam
Hania
Barbara 15 grudnia 2015 o godz. 17:02
Super pomysl!
Gosia 15 grudnia 2015 o godz. 22:09
Genialne!!!! Akurat na wizyte tesciow
HAART 16 grudnia 2015 o godz. 09:54
Dziękuję 🙂
Beata Redzimska 16 grudnia 2015 o godz. 07:39
Haniu ale super pomysl, te choinki pewnie dlugo nie pozyja, takie sa pyszne, ale jeszcze przed tym naciesza oko. Pozdrawiam serdecznie Beata
Beata Redzimska ostatnio opublikował: Nauka fotografii, świąteczne inspiracje z Instagramu.
HAART 16 grudnia 2015 o godz. 12:40
No tak 🙂 Masz rację. Szybko znikają 🙂
pozdrawiam Hania
HAART ostatnio opublikował: Świąteczne dekoracje z papierowych ręczników
tometo 17 grudnia 2015 o godz. 11:58
Spróbuje. Moja żona z pewnością się przyłączy. Bardzo rzeczowy opis na pewno ułatwi „działanie”.
tometo ostatnio opublikował: Masa cukrowa do dekoracji i lepienia figurek
HAART 23 grudnia 2015 o godz. 10:30
Dzięki! 🙂
HAART ostatnio opublikował: Świąteczne dekoracje z papierowych ręczników
Polenka 18 grudnia 2015 o godz. 14:46
Uwielbiam ciasto francuskie, ale do tej pory piekłam jedynie rogaliki. Świetna dekoracja, a w dodatku pyszna przekąska 🙂
Polenka ostatnio opublikował: Jak udekorować gwiazdę betlejemską? Świąteczne DIY #4
HAART 23 grudnia 2015 o godz. 10:30
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. mam nadzieję, że wykorzystasz pomysł 🙂
HAART ostatnio opublikował: Stroiki świąteczne – 52 pomysły na Boże Narodzenie