Sobotni poranek to idealny czas na naleśniki. Stoję w kuchni, w piżamie i ciepłych kapciach. Wymyślam kolejną wersję podania. Wyciągam z szafki foremki i już wiem, że będzie niezła zabawa. Na stole ląduje talerz z ciepłymi naleśnikami, mus z czarnego bzu, owoce granatu i foremki.


SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Naleśniki krok po kroku

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dolewamy mleko i miksujemy kilka minut. W trakcie dolewamy wodę gazowaną oraz dwie łyżki oleju roślinnego i dalej miksujemy. Pół łyżki wazowej wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z obu stron. Naleśniki są mięciutki i pulchne. Dzięki wodzie gazowanej wydają się grubsze. To mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe.

naleśnikinaleśniki

Nasza zabawa polega na wycinaniu foremkami kształtów, smarowaniu powidłami lub musem  i układaniu piramid. Kto ma najwyższą, ten wygrywa. Układamy obrazki z wyciętych kształtów i  opowiadamy historie.  Dla 5 latka to idealne śniadanie. Zwykłe naleśniki, ale niezwykły, wspólnie spędzony czas  : )

naleśnikinaleśniki

Jakie lubicie naleśniki? Macie swój idealny przepis czy idziecie na żywioł? Lubicie eksperymenty, dziwne dodatki? Moim mężczyźni uwielbiają naleśniki i często u nas goszczą. Planuję kilka wpisów poświęconych wariacjom na temat naleśników. Co Wy na to? Od samego pisania zrobiłam się głodna. Przepraszam, muszę iść do kuchni : )

Pa!

Hania