Przepis na kotleciki z kalafiora znalazłam na blogu mojegotowanie.pl, ale dodałam jeden bardzo ważny składnik, który całkowicie zmienił smak dania. Biały, gotowany ryż.  Przepis jest prosty i nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Kotleciki są miękkie i delikatne. Spokojnie wytrzymają w lodówce dobę, czyli można hurtowo załatwić dwa obiady. Kotleciki z kalafiora to również świetne danie dla dzieci. Nie wiem jak wasze maluchy, ale mój syn nie przepada za kalafiorem. W zmiksowanej formie (krem z kalafiora) nie ma problemu, ale w pełnej okazałości… o nie! Kotleciki z kalafiora bardzo mu smakowały, bo nie wyglądają jak kalafior. Zjadł 3 sztuki.

Składniki na kotleciki z kalafiora
  • 1 kalafior
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do smażenia kotlecików
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki gotowanego białego ryżu

Kotleciki z kalafiora kotleciki z kalafiora

Kotleciki, krok po kroku
  • Kalafior podziel na mniejsze części i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli.
  • Rozgnieć kalafiora (widelcem lub tłuczkiem).
  • Ugotuj  biały ryż.
  • Do rozgniecionego kalafiora dodaj: 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, ugotowany ryż, rozgnieciony czosnek i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Formuj kotleciki, obtaczaj w mące i  smaż na oleju.
  • Kotleciki połóż na papierowym ręczniku, aby usnąć nadmiar oleju.

Kotleciki z kalafiora kotleciki z kalafiora

Bardzo się cieszę, że moi mężczyźni polubili kotleciki z kalafiora. Wiem, że będą u nas często gościć. To niezły sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. W podobny sposób  ukrywam brokuły ; ) Robię  z nich gładką pastę do makaronu. Chcecie poznać przepis? Zdradźcie, jakie macie sposoby na „ukrywanie” warzyw? To powinna być odrębna kategoria gotowania –  przemycanie warzyw i owoców 😉

 

Pozdrawiam  i  smacznego!

Hania