Tegoroczny plan bożonarodzeniowy obejmował pieczenie pierników. Oczywiście zależało mi na takich prawdziwych, z miodem, bez proszku do pieczenia i z prawdziwym lukrem, a nie zieloną pastą z torebki, która świeci w nocy.
Tak się zaangażowałam z szukanie przepisu i przygotowania, że zapomniałam sprawdzić czy mam SODĘ. W misce czekała już mąka, w rondelku rozgrzany miód, a tu sody brak. Pierwszy raz z miną sierotki Marysi stanęłam przed drzwiami sąsiadki (miła starsza Pani) i z nadzieją w oczach zapytałam o sodę.
Zawsze można liczyć na starsze miłe sąsiadki 🙂
SKŁADNIKI na ciasto
- 500g mąki
- 200g płynnego miodu
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 10g sody
- 200g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
SKŁADNIKI lukier
- cukier puder
- woda
PIERNIKI krok po kroku
Mąkę z sodą przesiać przez sitko. Dodać przyprawę do pierników i płynny miód. Dosypać cukier puder, a na koniec dodać miękkie masło i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na grubość do 5 mm i wycinać świąteczne kształty. Piec tylko 10 minut w temperaturze 175-180C.
Do 3 łyżek cukru pudru dodać odrobinę wody i szybko wymieszać. Napełnić strzykawkę i wyciskać lukrowe wzory na piernikach. Uwaga, lukier bardzo szybko twardnieje, więc lepiej robić kilka mniejszych porcji lukru, niż jedną większą. Smacznego!
Państwo B 14 grudnia 2015 o godz. 21:06
Potwierdzam to świetny przepis Pani B robi takie od kilku lat na każde święta. Haniu czy te dekoracje to Twoje dzieło?
Państwo B ostatnio opublikował: Gotowe Wierszyki Na Święta Bożego Narodzenia
HAART 14 grudnia 2015 o godz. 21:54
Tak, moje 🙂
HAART ostatnio opublikował: Najlepsze zabawki hand made
Joanna 16 grudnia 2015 o godz. 10:35
Spróbuję tego Twojego przepisu w weekend. Dam znać:)