Tegoroczny plan bożonarodzeniowy obejmował pieczenie pierników. Oczywiście zależało mi na takich prawdziwych, z miodem, bez proszku do pieczenia i z prawdziwym lukrem, a nie zieloną pastą z torebki, która świeci w nocy.

Tak się zaangażowałam z szukanie przepisu i przygotowania, że zapomniałam sprawdzić czy mam SODĘ. W misce czekała już mąka, w rondelku rozgrzany miód, a tu sody brak. Pierwszy raz z miną sierotki Marysi stanęłam przed drzwiami sąsiadki (miła starsza Pani) i z nadzieją w oczach zapytałam o sodę.

Zawsze można liczyć na starsze miłe sąsiadki 🙂

SKŁADNIKI na ciasto
  • 500g mąki
  • 200g płynnego miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 10g sody
  • 200g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
SKŁADNIKI lukier
  • cukier puder
  • woda

PIERNIKI krok po kroku

Mąkę z sodą przesiać przez sitko. Dodać przyprawę do pierników i płynny miód.  Dosypać cukier puder, a na koniec dodać miękkie masło i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na grubość do 5 mm i  wycinać świąteczne kształty.  Piec tylko 10 minut w temperaturze 175-180C.

Starościeckie pierniki DIY przepis

Do 3 łyżek cukru pudru dodać odrobinę wody i szybko wymieszać. Napełnić strzykawkę i wyciskać lukrowe wzory na piernikach. Uwaga, lukier bardzo szybko twardnieje, więc lepiej robić kilka mniejszych porcji lukru,  niż jedną większą. Smacznego!

logo_aboutme