Sklepowe półki uginają się od super kolorowych, pachnących słodyczy. Niestety oprócz fantastycznych opakowań nie mają zbyt wiele do zaoferowania. Barwniki, słodziki, konserwanty itp. Wiele osób uważa, że KISIEL jest jednym z mniej szkodliwych i można go zaserwować dwulatkowi. Oto skład kilku popularnych produktów:
Duży kisiel o smaku malinowym: skrobia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek oznaczony E-163) kurkumina; aromat, substancja wzbogacająca: witamina C, proszek malinowy 0,1% (malina, skrobia, cukier).
Kisiel z kawałkami owoców: cukier, skrobia, 2.9% jabłko suszone, 1.9% wiśnia liofilizowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, sól, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek oznaczony E-163), czerwień koszenilowa, substancja wzbogacająca: witamina C.
Kisiel o smaku malinowym: sól, cukier, maltodekstryna, skrobia ziemniaczana, aromat, witamina C, regulator kwasowości, koncentrat soku jabłkowego, kwas karminowy, karmin (obecnie karmin jest produkowany syntetycznie. Stosowany jest do produkcji farb, barwienia tkanin, symbol E-120).
Czasem warto przygotować PRAWDZIWY DOMOWY KISIEL, z pachnącymi owocami, z taką ilością cukru jaką uznamy za odpowiednią dla naszych maluchów, bez sztucznych barwników i aromatów. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i mąkę ziemniaczaną. To naprawdę proste!
Domowy kisiel składniki
– dwie szklanki owoców
Użyłam mrożonych malin, które dojrzewały w babcinym sadzie, można je zastąpić porzeczkami, truskawkami, jeżynami lub innymi owocami. Latem oczywiście polecam świeże owoce.
– trzy szklanki wody
– 3-4 łyżki cukru
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– kilka owoców do dekoracji
Domowy kisiel, krok po kroku
Owoce ugotuj z cukrem w 2,5 szklanki wody. Jeśli chcesz, aby kisiel zawierał większe kawałki owoców, gotuj krócej. Jeśli zależy ci na gładkiej masie, możesz zmiksować owoce po ugotowaniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ½ szklanki wody i dolej do gotujących się owoców, ciągle mieszając. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, aż kisiel stężeje. Przedstawiam nasz DOMOWY KISIEL : ) Cudowny!
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA.
Masz ochotę na więcej pomysłów? Zapraszam na mój profil Pinterest.
Zachęcam do OBSERWOWANIA, dzięki temu będziesz na bieżąco z moimi inspiracjami.
pozdrawiam
Hania
anita 12 listopada 2014 o godz. 13:19
robię tak od czasu do czasu, przypominając sobie smak dzieciństwa – mama nam takie gotowała z różnych owoców w zależności od pory roku. Zdecydowanie lepszy niż ten gotowy, ze sklepowej półki
anita ostatnio opublikował: Slow
HAART 14 listopada 2014 o godz. 12:24
Anita,

mam podobne wspomnienia
Najlepsze jest to, ze można go przygotować z różnymi owocami.Tak jak napisałaś, w zależności od pory roku i dostępnych owoców.
pozdrawiam !
Hania
HAART ostatnio opublikował: Uchwyt DIY Rozeta do upinania firan
Położna Kasia 17 stycznia 2015 o godz. 19:19
Domowy kisiel bez konserwantów cud miód

Wspaniały przepis!
Położna Kasia ostatnio opublikował: Ma-uri. Dar życia i moc kreacji idealna pozycja dla starających się