Sklepowe półki uginają się od super kolorowych, pachnących słodyczy. Niestety oprócz fantastycznych opakowań nie mają zbyt wiele do zaoferowania. Barwniki, słodziki, konserwanty itp. Wiele osób uważa, że KISIEL jest jednym z mniej szkodliwych i można go zaserwować dwulatkowi. Oto skład kilku popularnych produktów:

Duży kisiel o smaku malinowym: skrobia,  regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek  oznaczony E-163) kurkumina; aromat, substancja wzbogacająca: witamina C, proszek malinowy 0,1% (malina, skrobia, cukier).

Kisiel z kawałkami owoców: cukier, skrobia, 2.9% jabłko suszone, 1.9% wiśnia liofilizowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, sól, barwniki: antocyjan (chemiczny dodatek  oznaczony E-163), czerwień koszenilowa, substancja wzbogacająca: witamina C.

Kisiel o smaku malinowym: sól, cukier, maltodekstryna, skrobia ziemniaczana, aromat, witamina C, regulator kwasowości, koncentrat soku jabłkowego, kwas karminowy, karmin (obecnie karmin jest produkowany syntetycznie. Stosowany jest do produkcji farb, barwienia tkanin, symbol E-120).


Czasem warto przygotować PRAWDZIWY DOMOWY KISIEL,  z pachnącymi owocami, z taką ilością cukru jaką uznamy za odpowiednią dla naszych maluchów, bez sztucznych barwników i  aromatów. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, cukier i mąkę ziemniaczaną. To naprawdę proste!


Domowy kisiel składnikidomowy kisiel

– dwie szklanki owoców

Użyłam mrożonych malin, które dojrzewały w babcinym sadzie, można je zastąpić porzeczkami, truskawkami, jeżynami lub innymi owocami. Latem oczywiście polecam świeże owoce.

– trzy szklanki wody

– 3-4 łyżki cukru

– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– kilka owoców do dekoracji


Domowy kisiel, krok po kroku

Owoce ugotuj z cukrem w 2,5 szklanki wody. Jeśli chcesz, aby kisiel zawierał większe kawałki owoców, gotuj krócej. Jeśli zależy ci na gładkiej masie, możesz zmiksować owoce po ugotowaniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ½ szklanki wody i dolej do gotujących się owoców, ciągle mieszając. Gotuj całość na bardzo małym ogniu,  aż kisiel stężeje. Przedstawiam nasz DOMOWY KISIEL : ) Cudowny!

domowy kisiel

Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA.


Masz ochotę na więcej pomysłów? Zapraszam na mój profil Pinterest.

Zachęcam do OBSERWOWANIA, dzięki temu będziesz na bieżąco z moimi inspiracjami.

pozdrawiam

Hania