Banany w czekoladzie to prosty i szybki deser. Jeden z tych, z którym każdy sobie poradzi. Za kilka dni wyruszamy na „długi sierpniowy weekend” i jak większość Polaków będziemy odpoczywać, grillować i celebrować wspólne chwile. Banany w czekoladzie idealnie pasują na letnie przyjęcia w ogrodzie. Nie potrzebujecie talerzyków ani sztućców. Przygotowanie zajmie 15 minut a efekt jest świetny. Dzieci uwielbiają desery na patyku, więc jeśli na Waszych przyjęciach będą maluchy, to banany w czekoladzie sprawdzą się znakomicie.
Składniki – banany w czekoladzie:
- 4 dojrzałe banany
- Tabliczka czekolady
- Orzechy
- Wiórki kokosowe
- Patyczki do lodów
- Wstążeczki
Kilka słów dotyczących składników:
- CZEKOLADA – może być czarna (najzdrowsza), mleczka lub biała. Wszystko zależy od tego, jaka lubicie. Wybierając ciemną dobierzcie jasne posypki. Wybierając białą zastosujcie ciemne posypki (np. tartą czekoladę lub rodzynki).
- ORZECHY – wybrałam nerkowca, ale można użyć laskowych, włoskich, arachidowych.
- WIÓRKI KOKOSOWE – można zastąpić brązowym cukrem, płatkami migdałów, pokruszonymi herbatnikami.
KROK PO KROKU
Banany włożyłam na pół godziny do lodówki. Dzięki temu są twarde i łatwiej nakłada się czekoladę. Obrałam i każdy przekroiłam na dwie części. Wbiłam patyczki ze wstążeczkami. Zamiast patyczków możecie zastosować wykałaczki lub małe widelce.
Przygotowałam wiórki kokosowe i orzechy. Orzechy pokroiłam na małe kawałki tak, aby trzymały się czekolady.
Roztopiłam tabliczkę czekolady w wodnej kąpieli. Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, co oznacza „kąpiel wodna”. W garnku zagotowałam pól litra wody. Wyłączyłam gaz i na wierzch garnka postawiłam metalową miskę, w której znajdowała się czekolada. Miska nagrzała się od parującej wody i roztopiła czekoladę. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Polałam pierwszy kawałek banana roztopioną czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi.
Tak samo zrobiłam z pozostałymi kawałkami posypując raz orzechami, raz wiórkami.
Ustawiłam banany w czekoladzie na ozdobnym talerzu.
Do przyjścia gości proponuję trzymać deser w lodówce.
Kilka pomysłów z bloga:
Jeśli masz ochotę pokazać u siebie moją propozycje bananów w czekoladzie, zapraszam do pobrania zdjęcia umieszczonego poniżej. Pamiętaj o podaniu linku do mojej strony www.haart.com.pl
Kasia D. 12 sierpnia 2014 o godz. 21:27
zrobię na pewno 🙂
ps. przepiękne podanie i zdjecia <3
HAART 13 sierpnia 2014 o godz. 07:32
Kasiu, dziękuję za ciepłe słowa. Cieszę się, że się przyda!
katarzyna 23 lutego 2015 o godz. 13:21
bardzo fajny sposób na urozmaicenie jedzenie bananów.
są zdrowe i warto czasami dodatek by to już nie było to samo.
zwłaszcza dla dzieci.
pozdrawiam
katarzyna trafiajaca z bloga michala szafranskiego
HAART 27 lutego 2015 o godz. 19:57
Kasiu, dziękuję! 🙂