Cukinia króluje na polskich stołach. Sezon w pełni. Mamy szczęście, bo dostajemy ekologiczną, wiejską cukinię z podlaskiego ogródka. Najlepszy z możliwych prezentów dla mieszczuchów : )

Przedstawiam przepis na kotleciki z cukinii i kaszy pęczak. Łatwy i szybki sposób na przerobienie warzyw. Kasza po usmażeniu jest delikatnie chrupiąca. Ciekawy efekt, szczególnie dla dzieci.


Składniki
  • Kasza pęczak jęczmienny 150 g
  • Cukinia ok. 350-370 g
  • Pół pora
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtoczenia kotlecików

DIY krok po kroku „CUKINIA I PĘCZAK”
  • Wypłucz kaszę pęczak i ugotuj wg wskazań na opakowaniu.
  • Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody z cukinii.
  • Drobno pokrój pora.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jajko i ugotowaną kaszę.
  • Formuj małe kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na oliwie.
  • Kotleciki połóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

cukinia-i-kasza peczak

Kotleciki można podawać z dipem serowym lub czosnkowym. W naszym domu lądują na sałacie,  a Szymek wcina je bez dodatków. To ciekawe urozmaicenie domowych posiłków.


Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery. Zapraszam do działu KUCHNIA >klik< .


Miłego gotowania!
Hania