Każdy z nas lubi coś podjadać podczas ulubionego filmu czy serialu. Ja też : ) i  dlatego wymyśliłam chipsy z dyni. Super zdrowe i smaczne, idealne dla dzieci. Nazwałam je chipsami,  bo spełniają ich funkcję, ale muszę przyznać, że daleko im do chrupiących plasterków ziemniaka. Konsystencją i smakiem przypominają suszone jabłka, a to oznacza dłuuuugie żucie. Dla mnie idealnie : ) Można przygotować kilka wersji smakowych, mieszając przyprawy i zioła. Pokażę jak to zrobić.


Składniki
  • dynia
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • alternatywne przyprawy: lubczyk, zioła prowansalskie, słodka papryka, koperek

Chipsy krok po kroku
  • Włącz piekarnik na 120 stopni.
  • Dynię przetnij na pół, usuń pestki, odetnij twardą skórkę.

chipsy z dyni DIY HAART

  • Potnij dynię na mniejsze kawałki i każdy z nich posiekaj na cieniutkie plasterki. Tarka bardzo się przyda. Im grubsze plasterki, tym dłużej będą się piekły i suszyły.

chipsy z dyni DIY HAART (1)

  • Podziel plasterki na kilka części i do każdej z nich dodaj inne przyprawy.
  • Skrop delikatnie oliwą.

Wersja z papryką

chipsy z dyni DIY HAART (4)

Wersja z pieprzem

chipsy z dyni DIY HAART (3)

Wersja z lubczykiem

chipsy z dyni DIY HAART (5)

  • Wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Wyjmij,  gdy plasterki będą miękkie.
  • Rozłóż w przewiewnym miejscu, na tacy lub paterze  i  zostaw na kilka godzin. Najlepsze są na następny dzień.

chipsy

Dyniowe plasterki mają jeszcze jedna zaletę, są świetną dekoracją dań np. zupy dyniowej czy risotto. Warto mieć kilka w swojej kuchni. Uwaga! Podczas pieczenia i suszenia plasterki zmniejszą swoją powierzchnię, co najmniej o połowę.

chipsy z dyni DIY HAART (7)


Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery.

Zapraszam do działu KUCHNIA.

Miłego dnia!
Hania