Przygotowania do świąt w pełni. Zakupy, sprzątanie, planowanie. Jak zwykle wyjeżdżamy na święta do rodziców, więc o wielkim gotowaniu nie ma mowy. Zaplanowałam kilka potraw, które przygotuję przed światami, zapakuję w wielkie torby i szczęśliwie dostarczę na mazurski świąteczny stół.

Z tej okazji zdradzę przepis na moje trufle z Baileys. To szybki i łatwy przepis bez gotowania. Na bazie tego przepisu często tworzę nowe wersje: z orzechami włoskimi, migdałami lub innymi dodatkami, które właśnie wpadną mi w ręce.


Trufle – składniki
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g herbatników (1 małe opakowanie)
  • Wafle – 1 duży płatek ok. 36g (można zastąpić kilkoma biszkoptami)
  • 6 łyżek Baileys
  • garść rodzynek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady

trufle 1


Trufle – Przygotowanie
  • Rodzynki zalej Baileys i odstaw na pół godziny.
  • W wysokim naczyniu zmiksuj herbatniki i wafle. Powinien powstać sypki proszek.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i kakao.
  • Dodaj masę do zmiksowanych herbatników i wafli.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy.
  • Wlej Baileys z rodzynkami i wymieszaj całość na gładką masę. Ilość alkoholu zależy od indywidualnych preferencji.
  • Wstaw masę do lodówki na pół godziny.
  • Formuj małe kulki i obtaczaj w cukrze pudrze.
  • Układaj w papilotkach.

 


Trufle są idealnym deserem na świąteczny stół. Delikatne, eleganckie.

Możesz część obsypać kakao  i uzyskasz czarno białe kulki.

Do części możesz dodać orzechy i już będą trzy wersje trufli.

trufle 3

logo_aboutmeSmacznego i Wesołych Świąt!