Jak w 5 minut przygotować wyjątkową kolację? Przygotuj sałatę, łososia, parmezan i przeczytaj ten wpis. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Nie trzeba specjalnych umiejętności, aby wymieszać składniki : )
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
- 125 g łososia wędzonego (ok. 13 zł)
- 30 g parmezanu (ok. 3 zł)
- 100 g sałaty (ok. 3 zł)
- garść pestek dyni (ok. 1 zł)
- oliwa
- sól, pieprz
Podstawą przepisu jest dobry łosoś i świeża sałata. Używam gotowych mieszanek sałat, ale możesz kupić swoje ulubione i wymieszać w dowolnych proporcjach. Przygotowanie zajmie maksymalnie 5 minut. To świetne rozwiązanie na letnie przyjęcia lub romantyczną kolację.
Rozłóż sałatę na dwóch talerzach. Łososia podziel na kawałki (2-3 cm) i ułóż na na sałacie. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub wykorzystaj obieraczkę do ziemniaków. Dzięki niej powstaną ładne, szerokie paski sera. Posyp sałatkę parmezanem i pestkami dyni. Posól i popieprz oraz skrop całość oliwą z oliwek. Podaj z chrypiącą bagietką. Smacznego : )
Na przyjęcia polecam POMIDORY w cieście francuskim. Szybkie i łatwe przystawki, które pięknie wyglądają na letnich imprezach. Na deser proponuję BANANY W CZEKOLADZIE. Umieszczone na patykach, z satynową wstążeczką, zachwycą wszystkich gości.
Smacznego dnia : )
Hania
Sylwia 14 lipca 2015 o godz. 12:55
Jak śródziemnomorsko to wygląda! Uwielbiam łososia, ale jeszcze nie jadłam go z pestkami dyni
HAART 14 lipca 2015 o godz. 13:08
Jest pysznyyyyyy 🙂
Plachaart 15 lipca 2015 o godz. 22:23
Mmm…wygląda pysznie!
lilit8 29 października 2015 o godz. 17:42
W Szwecji często jada się łososia ze smacznym zimnym sosem (Hovmästarsås). Za wędzonym łososiem nie przepadam, ale ten surowy, odpoczywający 24 godziny przed spożyciem w lodówce, pod kołderką z cukru i koperku, to po prostu NIEBO W GĘBIE 🙂
lilit8 ostatnio opublikował: Mój mały redesign