Arbuz w 92% składa się z wody i w upalne dni, dobrze schłodzony, jest jednym z lepszych deserów.  Uwielbiam jego słodycz. Jest wiele sposobów na ciekawe wyeksponowanie arbuza. Może grać pierwsze skrzypce  lub być  tylko dekoracją.  W  Warszawie wyjątkowe upały. Żar się leje z nieba. Idealny moment na pokazanie kilku pomysłów na ARBUZA. Zapraszam. 


 TORT Z ARBUZA

Arbuz i śmietana 36%. Tylko tyle potrzebujesz do wykonania wyjątkowego tortu z arbuza. Odetnij całą zieloną skórę i uformuj walec.  Ubitą śmietaną wysmaruj całość, a na górze ułóż kilka owoców. Dokładny przepis ze zdjęciami znajdziesz TU.


 POJEMNIK NA NAPOJE

Odetnij górę arbuza i wytnij wnętrze. Można to zrobić nożem lub wydrążyć dużą łyżką. Zamontuj kranik i ustaw w stabilnym pojemniku np. misce lub wiaderku. Do środka wlej ulubiony napój. TU możecie obejrzeć film jak wykonać pojemnik na napoje.


MISKA Z ARBUZA

Przetnij arbuza na pół. Łyżką do lodów wydrąż wnętrze. Powstaną arbuzowe kulki. Wymieszaj je z innymi owocami np. winogronami, kawałkami ananasa lub jabłka i ułóż w misce z arbuza. TU możesz zobaczyć jak wykonać misę z arbuza.


GALARETKA W ARBUZIE

W tyj przypadku, arbuz służy tylko do podania galaretki. Przetnij arbuza na pół. Wydrąż wnętrze. Przygotuj czerwoną galaretkę, np. truskawkową. Wlej chłodny płyn do połówek arbuza i zostaw w lodówce na kilka godzin. Potnij deser na kawałki i ułóż na talerzu.  TU możesz obejrzeć film z galaretką w wersji alkoholowej. A TU zdjęcia,  krok po kroku, wersji bezalkoholowej.


MÓJ ULUBIONY SPOSÓB PODAWANIA ARBUZA

Mam swój prosty sposób na ciekawą prezentację arbuza.  Kroję arbuza na plastry o szerokości ok. 1-1,5 cm. Układam na desce do krojenia i wycinam różne kształty. Do wycinania używam małymi foremek: serca, gwiazdy, koła. Układam na paterze lub nabijam  na patyczki.  Resztki arbuza miksuję i podaję w formie soku.

ARBUZ HAART diyARBUZ HAART pomysły DIYARBUZ pomysły HAARTJaki Ty masz sposób na arbuza?

logo_aboutme