Przepis z cyklu: jak się nie narobić, a zrobić wyjątkowy deser. Tak, tak, to niesamowicie prosty pomysł na domowe czekoladki z orzechami i żurawiną. Wystarczy połączyć ulubioną czekoladę z bakaliami.
SKŁADNIKI NA DOMOWE CZEKOLADKI
- Tabliczka ulubionej CZEKOLADY. Czarna, deserowa lub biała.
- BAKALIE. Wybrałam orzechy włoskie i żurawinę, ale możecie je zastąpić nerkowcami, orzechami laskowymi, suszonymi morelami lub rodzynkami. Na tabliczkę czekolady „zużyłam” 1/3 szklanki orzechów i 1/3 szklanki żurawiny. Ilość oczywiście zależy od tego jak bardzo lubicie bakalie.
- Silikonowe FOREMKI lub papierowe papilotki.
DOMOWE CZEKOLADKI, krok po kroku
Do silikonowych foremek włożyłam żurawinę i orzechy. Użyłam małych foremek (średnica 4 cm) więc zmieściły się tylko 2-3 orzechy i 5-6 owoców. Na górę ułożyłam po 2 kostki czekolady. Piecyk nagrzałam do tem. 60-70 stopni i wstawiłam foremki na 10-15 minut. Czas pieczenia (właściwie rozpuszczania) czekolady zależy od rodzaju i składu czekolady. Trzeba obserwować jak się zachowuje. Gdy się rozpuści i wypełni przestrzenie między bakaliami, należy ją wyjąć z piekarnika.
Jak widać to bardzo prosty sposób na rozpuszczenie czekolady. Czekoladki po wyjęciu należy ostudzić i wyjąć z foremek. Część z nich ustawiłam do góry nogami (z mlecznej czekolady), a część tradycyjnie, tak jak były pieczone. W kilkanaście minut zrobiłam ciekawy deser, który sprawdził się na spotkaniu z przyjaciółmi.
Dajcie znać czy podoba się Wam ten pomysł : )
Moim zdaniem to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na wyjątkowy deser.
Smacznego!
Hania
Asia 9 lutego 2016 o godz. 12:36
Super pomysł na szybki deser, dzisiaj wypróbuje 🙂
Asia 9 lutego 2016 o godz. 12:42
Super pomysł na szybki deser, dziś wypróbuję 🙂
HAART 9 lutego 2016 o godz. 17:28
Świetnie! Bardzo się cieszę 🙂
HAART ostatnio opublikował: 3 pomysły DIY dla zakochanych
Agnieszka/Agumama 9 lutego 2016 o godz. 22:07
Wyglądają obłędnie, przepysznie. Wykonanie bajecznie proste.
Dzięki Ci za ten pomysł bo jestem czekoladożercą 🙂
Jutro lecę po czekoladę i żurawinę. O!
Agnieszka/Agumama ostatnio opublikował: 9 najbardziej romantycznych filmów na walentynkowy wieczór
HAART 10 lutego 2016 o godz. 14:36
Smacznego 🙂
Agnieszka/Agumama 9 lutego 2016 o godz. 22:19
O kurcze, ale masz fajny system do komentowania!
Agnieszka/Agumama ostatnio opublikował: 9 najbardziej romantycznych filmów na walentynkowy wieczór
HAART 10 lutego 2016 o godz. 14:36
Dziękuję 🙂
Pani KoModa 10 lutego 2016 o godz. 21:32
Koniecznie to muszę wypróbować 🙂 Przecie to dla mnie idealny przepis 🙂
Pani KoModa ostatnio opublikował: Serce na walentynki. Sesja prezentowa.
K. 11 lutego 2016 o godz. 18:57
I taki prosty przepis to coś dla mnie 🙂 Pięknie i przepysznie.
BozJar 17 lutego 2016 o godz. 20:43
Haniu jak zwykle Twój pomysł mnie urzekł i nie ukrywam, że się bardzo przydał 🙂
Dziękuję bardzo :-*
HAART 18 lutego 2016 o godz. 16:31
To ja dziękuje 🙂 i ogromnie się cieszę!
Malwina 5 kwietnia 2016 o godz. 14:35
Właśnie odkryłam tego bloga i przyznam się, że zostanę tu chyba na troszkę dłużej (mam tylko nadzieję, że mąż tego nie odkryje) 😀
HAART 5 kwietnia 2016 o godz. 15:39
Psssss… to nic się nie wyda 😉