Mrożona kawa to idealne rozwiązanie na letnie popołudnie. Moja musi być z mlekiem i łyżeczką cukru. Zimna, aromatyczna i ładnie podana. Świetne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi i leniwe poranki na tarasie z książką.
Zajrzyjcie na moją tablicę pinterest mrożona kawa >klik<, gdzie zebrałam kilkanaście ciekawych kawowych pomysłów. Przepisy na kawy waniliowe i z dodatkiem likieru, słodkie i raczej poważne, w słoikach i wysokich szklankach. Dodając tablice HAART do obserwowanych, będziecie na bieżąco z moimi inspiracjami. Polecam również filmik p. Beaty z Lawendowego Domu >klik< Zobaczycie jak w prosty sposób, terapią szokową, wykonać kawę mrożoną. Moja dzisiejsza mrożona kawa jest w kostkach. Zapraszam na szybkie DIY.
Mrożona kawa – potrzebne produkty:
- Kawa
- Woda
- Mleko
- Cukier
Zaparzyłam moja ulubiona mieloną kawę. Możecie to zrobić w ekspresie lub zaparzyć w dzbanku. Jeśli wolicie kawę rozpuszczalną – zaparzcie ją w tradycyjny sposób. Osobiście wolę mieloną, jako produkt mniej przetworzony. Posłodziłam kawę, bo choć nie słodzę herbaty i innych napojów, to uwielbiam kawę z cukrem. Zostawiłam kawę na pół godziny, aby wystygła. Zalałam pojemnik do kostek lodu chłodną kawą i wstawiłam do zamrażalnika.
Po dwóch godzinach wyjęłam kostki i wrzuciłam do szklanki. Zalałam chłodnym mlekiem. Po kilku minutach topiące się kostki kawy zmieniły kolor mleka na ciemniejszy. Aromat kawy stopniowo przenikał … a ja rozpływałam się z rozkoszy.
DODATKI. Do kawy możesz dodać swoje ulubione dodatki. Odrobina cynamonu całkowicie zmieni napój. Możesz dodać likier, brandy lub rum. To raczej pomysł na popołudniowe spotkania. Gałka ulubionych lodów to już czysta rozpusta, ale przecież od tego jest lato!
Warto w lodówce trzymać pełne pudełeczko mrożonej kawy w kostkach. Jeśli zaskoczą Cię niespodziewani goście, wyjmiesz z lodówki kostki, zalejesz mlekiem, wrzucisz słomkę i zaprosisz przyjaciół na chłodny napój. Perfekcyjna Pani Domu z pewnością pochwali naszą przezorność : )
Jeśli masz ochotę pokazać u siebie moją mrożoną kawę w kostkach, zapraszam do pobrania zdjęcia. Pamiętaj o podaniu linku do mojej strony www.haart.com.pl
Ania 28 października 2014 o godz. 11:30
Świetny pomysł. Przygotuję sobie takie kostki „na wszelki wypadek”. Dzieki
HAART 28 października 2014 o godz. 11:48
Super!!!
HAART ostatnio opublikował: Cukinia z kaszą pęczak – kotleciki
Karolina 1 września 2015 o godz. 14:40
Takie to proste, a wcześniej na to nie wpadłam 😉 Pasuje akurat na dzisiejszy dzień – zaskoczę tym mojego narzeczonego, który jest kawoszem
HAART 1 września 2015 o godz. 15:05
Bardzo się cieszę
Patrycja 8 września 2015 o godz. 15:36
Jestem ogromną wielbicielką kawy (w każdej postaci) a ten przepis podbił moje serce! Pomysł prosty i genialny, a smak – hmm…tego po prostu trzeba spróbować!