Nic na to nie poradzę – lubię ciasteczka z ciasta francuskiego. Lubię też słone wydania. Zawsze mam w lodówce opakowanie takiego ciasta. Na wszelki wypadek. Jak kilka dni temu. Telefon i świadomość, że za 20 minut wpadną znajomi. Nie ma czasu na zakupy, ani wielkie wyzwania kulinarne. 10 minut przygotowań i już są w piekarniku. Zapraszam na SZYBKIE przekąski z ciasta francuskiego. Pomidory w roli głównej.

pomidory w ciescie (3)

Składniki
  • mrożone ciasto francuskie
  • żółty ser
  • pomidory
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie

Pomidory w cieście francuskim, krok po kroku
  • Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości 10 cm.
  • Na środku ułóż starty lub pokrojony ser oraz pomidory. Możesz dodać inne warzywa lub kawałki pieczonego kurczaka.
  • Posyp przyprawami i zwiń w rulon.

pomidory w ciescie (1)

  • Rulon potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż na blaszce.
  • Posmaruj górę ciasta wodą lub białkiem jajka.
  • Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przepis jest prosty i szybki, tak jak lubię.

pomidory w ciescie (2)pomidory w ciescie (4)

Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery.

Miłego pieczenia!

Hania