Nic na to nie poradzę – lubię ciasteczka z ciasta francuskiego. Lubię też słone wydania. Zawsze mam w lodówce opakowanie takiego ciasta. Na wszelki wypadek. Jak kilka dni temu. Telefon i świadomość, że za 20 minut wpadną znajomi. Nie ma czasu na zakupy, ani wielkie wyzwania kulinarne. 10 minut przygotowań i już są w piekarniku. Zapraszam na SZYBKIE przekąski z ciasta francuskiego. Pomidory w roli głównej.
Składniki
- mrożone ciasto francuskie
- żółty ser
- pomidory
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
Pomidory w cieście francuskim, krok po kroku
- Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości 10 cm.
- Na środku ułóż starty lub pokrojony ser oraz pomidory. Możesz dodać inne warzywa lub kawałki pieczonego kurczaka.
- Posyp przyprawami i zwiń w rulon.
- Rulon potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż na blaszce.
- Posmaruj górę ciasta wodą lub białkiem jajka.
- Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przepis jest prosty i szybki, tak jak lubię.
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe wpisy poświęcone prostym przepisom na smaczne przekąski i desery.
Miłego pieczenia!
Hania
Ania 23 października 2014 o godz. 15:33
Fajny pomysł. Chyba trzeba uważać na pomidory, żeby sie nie spiekły.
HAART 23 października 2014 o godz. 16:09
Tak ale nie bardziej niż przy innych warzywach : )
HAART ostatnio opublikował: Czas na wnętrze prezentuje HAART
Monika 31 grudnia 2014 o godz. 12:50
A jak zwijasz w rulon, poziomo czy pionowo? I jak układasz na blasze? Właśnie wstawiłam pierwszą partię do piekarnika i środek wypada z rulonika, jakoś tego nie widzę:(
HAART 2 stycznia 2015 o godz. 16:12
To nie ma znaczenia (poziom czy pion)
bo jeśli zwinę wzdłuż węższego boku, to później kroję cieńsze plasterki i odwrotnie. Jeśli zwinę wzdłuż dłuższego brzegu to później kroję grubsze plasterki. Na blaszce układam w odstępach ok 2 cm bo ciasto francuskie znacząco zwiększa swoja objętość w trakcie pieczenia.
Mam nadzieję, że udały się Twoje wypieki
pozdrawiam!
Barbara 26 września 2015 o godz. 11:27
Super pomysl!!
HAART 28 września 2015 o godz. 11:47
Dzięki Basiu!!!