Kruche ciasto z warzywami to moja wariacja na temat małych przekąsek. Delikatne, lekkie i świeże. Idealne na spotkania z przyjaciółmi przy butelce wina. Podstawę stanowi kruche ciasto a górę chrupiące warzywa pokryte parmezanem. Zapraszam na przepis i zdjęcia pokazujące jak, krok po kroku, wykonać dekoracyjne przekąski.
Składniki kruche ciasto
- 100 g mąki
- 60g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki dip
- łyżka jogurtu
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Składniki do wierzchniej warstwy
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 5 pomidorów koktajlowych
- 10 oliwek
- koperek
- ser parmezan ok. 50g
- sól i pieprz
Przygotowanie Krok po kroku
- Pokrój paprykę w paski.
- Pokrój pomidory na połówki.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Przygotuj sól i pieprz.
- Przygotuj ciasto:
- Wysyp mąkę na stół i dodaj do niej szczyptę soli.
- Zimne masło posiekaj na kawałki i wymieszaj z mąką.
- W środku góry mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółtko.
- Zagnieć ciasto i „wyrabiaj” je przez kilka minut tak, aby było gładkie.
- Podziel ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń oddzielnie w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj każdą z kulek na placek o grubości ok. 2-3 mm.
- Placki ułóż na blaszce. Na każdy z nich połóż garść sera, kilka pasków papryki, kilka pomidorów, oliwki i posyp ponownie serem.
- Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
- Przygotuj dip
- Wyciśnij ząbek czosnku.
- Wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem.
Przepis pozwala przygotować 4 porcje ciasta. Każda z nich ma wielkość dłoni. Ciasto jest kruche (jak nazwa wskazuje) i dlatego placki nie powinny być za duże. Na danie główne to trochę za mało : ) ale idealne na przystawkę. Małe kawałki kruchego ciasta sprawdzą się również na przyjęciach. Możesz przygotować mniejsze kawałki i ułożyć luźno na tacy. Mała, kolorowa przekąska. Delikatne, świeże, lekkie. Dip dodaje wyrazistego smaku.
Polecam!
Hania
Karolina | Mrs. Lifestyle 18 lutego 2015 o godz. 22:19
Ależ to wygląda smakowicie. Bardzo lubię próbować nowych rzeczy, więc z chęcią przetestuję w weekend Twoją propozycję

Karolina | Mrs. Lifestyle ostatnio opublikował: Badminton, aktywność zupełnie niepozorna, a w rzeczywistości…
HAART 19 lutego 2015 o godz. 10:53
Karolina, bardzo się cieszę. Proszę daj znać jak Ci wyszły

HAART ostatnio opublikował: Lustro efekt shabby chic
Justyna Janiuk (Chi) 19 lutego 2015 o godz. 10:09
Na pewno jest pyszne! Dobry pomysł na resztki

Jednak ja bym to widziała w nieco innej formie – z ciasta wylepiłabym miseczki (na blasze do muffinek)
HAART 19 lutego 2015 o godz. 10:52
Hej Justyna, dziękuję za komentarz. Widziałam takie „miseczki” ale chciałam zrobić coś troszeczkę innego. Do wersji w miseczkach dodałabym jeszcze sos (jak do tarty). W wersji na płasko sos nie wchodził w grę. Masz rację, że do takiej potrawy można wykorzystać dowolne warzywa, które właśnie mamy w lodówce
Pozdrawiam!
HAART ostatnio opublikował: Romantyczna sypialnia
Robert 28 lipca 2015 o godz. 19:27
Zapisuję przepis w zakładkach do przyrządzenia
Dzięki, czekam na więcej inspiracji