Kruche ciasto z warzywami to moja wariacja na temat małych przekąsek. Delikatne, lekkie i świeże. Idealne na spotkania z przyjaciółmi przy butelce wina. Podstawę stanowi kruche ciasto a górę chrupiące warzywa pokryte parmezanem. Zapraszam na przepis i zdjęcia pokazujące jak, krok po kroku, wykonać dekoracyjne przekąski.

kruche ciasto z warzywami (1)Składniki kruche ciasto
  • 100 g mąki
  • 60g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki dip
  • łyżka jogurtu
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Składniki do wierzchniej warstwy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 10 oliwek
  • koperek
  • ser parmezan ok. 50g
  • sól i pieprz

kruche ciasto z warzywami (2)


Przygotowanie Krok po kroku
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Pokrój pomidory na połówki.
  • Zetrzyj ser na tarce.
  • Przygotuj sól i pieprz.

kruche ciasto z warzywami (3)kruche ciasto z warzywami (4)

  • Przygotuj ciasto:
    • Wysyp mąkę na stół i dodaj do niej szczyptę soli.
    • Zimne masło posiekaj na kawałki i  wymieszaj z mąką.
    • W środku góry mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółtko.
    • Zagnieć ciasto i  „wyrabiaj” je przez kilka minut tak, aby było gładkie.
  • Podziel ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń oddzielnie w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj każdą z kulek na placek o grubości ok. 2-3 mm.
  • Placki ułóż na blaszce. Na każdy z nich połóż garść sera, kilka pasków papryki, kilka pomidorów, oliwki i  posyp ponownie serem.

kruche ciasto z warzywami (5)kruche ciasto z warzywami (6)

  • Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
  • Przygotuj dip
    • Wyciśnij ząbek czosnku.
    • Wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem.

kruche ciasto z warzywami (7)kruche ciasto z warzywami (8)

Przepis pozwala przygotować 4 porcje ciasta.  Każda z nich ma wielkość dłoni. Ciasto jest kruche (jak nazwa wskazuje) i  dlatego placki nie powinny być za duże. Na danie główne to trochę za mało : ) ale idealne na przystawkę. Małe kawałki kruchego ciasta sprawdzą się również na przyjęciach. Możesz przygotować mniejsze kawałki i ułożyć luźno na tacy.  Mała, kolorowa przekąska. Delikatne, świeże, lekkie. Dip dodaje wyrazistego smaku.

Polecam!

Hania