Zapach pomarańczy unosi się w całym domu. Dzbanek ciepłej herbaty, ciasteczka z pomarańczami i książka. Idealne popołudnie.  Pomarańcze w cieście to deser dla zapracowanych. 15 minut na przygotowanie + 20 minut w piekarniku. Szybkie i bardzo aromatyczne.


POTRZEBNE PRODUKTY
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 pomarańcze
  • białko z 1 jajka
  • cukier

POMARAŃCZE W CIEŚCIE – KROK PO KROKU

1. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Odsącz nadmiar soku.

2. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek.  Jeśli używasz metalowych,  zastosuj folię aluminiową (jak na II zdjęciu).

Pomarańcze w cieście HAART.com.pl (1)

 

3. Ciasto francuskie potnij na kwadraty (ok. 8×8 cm) i ułóż w foremkach.

4. Do każdej foremki włóż 3-4 małe kawałki pomarańczy.

5. Posyp pomarańcze cukrem pudrem lub trzcinowym.

Pomarańcze w cieście HAART.com.pl (2)

5. Zawiń wystające rogi ciasta francuskiego.

6. Posmaruj wierzch białkiem jajka.

7. Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pomarańcze w cieście HAART.com.pl (3)

Najlepiej smakują w dniu pieczenia (jak wszystkie produkty na cieście francuskim). Są idealne do popołudniowej kawy  i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdzają się na przyjęciach i  urodzinach.  Przygotowanie kilkunastu ciasteczek zajmuje 15 minut +  20 minut pieczenia.  Szybkie i bardzo  aromatyczne.  Polecam!

Pomarańcze w cieście HAART.com.pl (4a)

Na blogu znajdziesz inne, ciekawe przepisy z ciastem francuskim w roli głównej:

 

banner_5Smacznego!

Hania