Zapach pomarańczy unosi się w całym domu. Dzbanek ciepłej herbaty, ciasteczka z pomarańczami i książka. Idealne popołudnie. Pomarańcze w cieście to deser dla zapracowanych. 15 minut na przygotowanie + 20 minut w piekarniku. Szybkie i bardzo aromatyczne.
POTRZEBNE PRODUKTY
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 pomarańcze
- białko z 1 jajka
- cukier
POMARAŃCZE W CIEŚCIE – KROK PO KROKU
1. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Odsącz nadmiar soku.
2. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Jeśli używasz metalowych, zastosuj folię aluminiową (jak na II zdjęciu).
3. Ciasto francuskie potnij na kwadraty (ok. 8×8 cm) i ułóż w foremkach.
4. Do każdej foremki włóż 3-4 małe kawałki pomarańczy.
5. Posyp pomarańcze cukrem pudrem lub trzcinowym.
5. Zawiń wystające rogi ciasta francuskiego.
6. Posmaruj wierzch białkiem jajka.
7. Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej smakują w dniu pieczenia (jak wszystkie produkty na cieście francuskim). Są idealne do popołudniowej kawy i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdzają się na przyjęciach i urodzinach. Przygotowanie kilkunastu ciasteczek zajmuje 15 minut + 20 minut pieczenia. Szybkie i bardzo aromatyczne. Polecam!
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe przepisy z ciastem francuskim w roli głównej:
Smacznego!
Hania
Kamil Bąk 5 października 2015 o godz. 14:27
Świetnie wygląda, lubię pomarańcze – podrzucę przepis dziewczynie i wypróbujemy

Kamil Bąk ostatnio opublikował: Przepisanie DNS domeny bez czekania
HAART 6 października 2015 o godz. 11:54
Świetnie Kamil
Miłego pieczenia 😉
HAART ostatnio opublikował: Odnawianie krzeseł zrób to sam
Sandra Wydekoruj 5 października 2015 o godz. 18:50
Ale pyszności, koniecznie muszę spróbować!
HAART 6 października 2015 o godz. 11:53
Sandra, polecam

HAART ostatnio opublikował: Biżuteria z plastikowej butelki DIY
Monika 6 października 2015 o godz. 22:27
Aleś mi narobiła smaka, o tej porze, ciężarnej…
Gdzie mój Ł. teraz znajdzie ciasto francuskie 😉 ???….
Monika ostatnio opublikował: Totalna metamorfoza wnętrza minimalnym kosztem + patent na wydzielenie sypialni z salonu
HAART 7 października 2015 o godz. 10:52
ha ha ha Moniko, wybacz! Nie chciałam 😉
HAART ostatnio opublikował: Biżuteria z plastikowej butelki DIY
Moaa 6 października 2015 o godz. 22:43
Takie proste, a na to nie wpadłam. Czas to nadrobić
HAART 7 października 2015 o godz. 10:52
HAART ostatnio opublikował: Meble ogrodowe
Ania 7 października 2015 o godz. 19:18
Uwielbiam ciasto francuskie za jego różnorodność
Można zapakować w nie wszystko i zawsze się uda 

Ania ostatnio opublikował: Jak zrobić tanie tło fotograficzne z desek?
Ultra 1 listopada 2015 o godz. 08:14
Faktycznie, uzmysłowiłaś mi, że do środka można włożyć jabłka, gruszki, a nawet owoce z puszki. Brawo za pomysł.
Ultra ostatnio opublikował: NA SZCZĘŚCIE PO PIERWSZEJ MŁODOŚCI PRZYSZŁA I TA TRZECIA
HAART 19 listopada 2015 o godz. 12:06
Owoce z puszki świetnie się do tego nadają

HAART ostatnio opublikował: Karmnik dla ptaków DIY
norbert 17 listopada 2015 o godz. 12:13
Super pomysł. Ciekawe jak w smaku?:)
norbert ostatnio opublikował: Zamachy we Francji, Angela Merkel do dymisji.
HAART 19 listopada 2015 o godz. 12:07
Pyszneeeeeeee

HAART ostatnio opublikował: Czy samodzielny remont się opłaca?
Monika 13 grudnia 2015 o godz. 13:35
Smakowicie wyglądają te wypieki. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu:)
Pozdrawiam gorąco ze słonecznego Cypru!
http://www.cypr.link
HAART 15 grudnia 2015 o godz. 14:44
och, Cypr… Rozmarzyłam się
Pozdrawiam
Może jeszcze tam wrócimy