Pomarańcze w cieście wydzielają wspaniały zapach w całym domu. Dzbanek ciepłej herbaty, ciasteczka z pomarańczami i książka. Idealne popołudnie. Pomarańcze w cieście to deser dla zapracowanych. 15 minut na przygotowanie + 20 minut w piekarniku. Szybkie i bardzo aromatyczne.
Składniki
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego;
- 2 pomarańcze;
- białko z 1 jajka;
- cukier;
Pomarańcze w cieście – przepis krok po kroku
1. Obierz pomarańcze i pokrój na małe kawałki. Odsącz nadmiar soku.
2. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Jeśli używasz metalowych, zastosuj folię aluminiową (jak na II zdjęciu).
3. Ciasto francuskie potnij na kwadraty (ok. 8 x 8 cm) i ułóż w foremkach.
4. Do każdej foremki włóż 3 – 4 małe kawałki pomarańczy.
5. Posyp pomarańcze cukrem pudrem lub trzcinowym.
6. Zawiń wystające rogi ciasta francuskiego.
7. Posmaruj wierzch białkiem jajka.
8. Wstaw do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta. Zazwyczaj to 20 minut w temperaturze 180ºC.
Najlepiej smakują w dniu pieczenia (jak wszystkie produkty na cieście francuskim). Są idealne do popołudniowej kawy i spotkań z przyjaciółmi. Sprawdzają się na przyjęciach i urodzinach. Przygotowanie kilkunastu ciasteczek zajmuje 15 minut + 20 minut pieczenia. Szybkie i bardzo aromatyczne. Polecam!
Na blogu znajdziesz inne, ciekawe przepisy z ciastem francuskim w roli głównej:
Smacznego!
Hania
Świetnie wygląda, lubię pomarańcze – podrzucę przepis dziewczynie i wypróbujemy 🙂
Świetnie Kamil 🙂 Miłego pieczenia 😉
Ale pyszności, koniecznie muszę spróbować! 🙂
Sandra, polecam 🙂
Aleś mi narobiła smaka, o tej porze, ciężarnej…
Gdzie mój Ł. teraz znajdzie ciasto francuskie 😉 ???….
ha ha ha Moniko, wybacz! Nie chciałam 😉
Takie proste, a na to nie wpadłam. Czas to nadrobić 🙂
🙂 super
Uwielbiam ciasto francuskie za jego różnorodność 🙂 Można zapakować w nie wszystko i zawsze się uda 🙂
Faktycznie, uzmysłowiłaś mi, że do środka można włożyć jabłka, gruszki, a nawet owoce z puszki. Brawo za pomysł.
Owoce z puszki świetnie się do tego nadają 🙂
Super pomysł. Ciekawe jak w smaku?:)
Pyszneeeeeeee 🙂
Smakowicie wyglądają te wypieki. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu:)
Pozdrawiam gorąco ze słonecznego Cypru!
och, Cypr… Rozmarzyłam się 🙂
Może jeszcze tam wrócimy 🙂 Pozdrawiam
Bardzo fajny pomysł:)
Dziękuję 🙂
Prosto i pysznie. Uwielbiam smak pomarańczy w słodkościach! Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx
Dziekuję Daria 🙂
Musi nieziemsko smakować! I pachnieć pewnie też 🙂
Bardzo apetycznie wyglądający, oryginalny przepis 🙂
Dziękuje 🙂