W lipcu Szymek kończy 3 latka, a ja już myślę o urodzinowych daniach i przekąskach. Oczywiście szukam zdrowych rozwiązań, bez lukru, sztucznych barwników, utwardzanego tłuszczu i konserwantów. Testuję dziecięce przepisy, kiedy tylko mogę, bo główna impreza odbędzie się w przedszkolu.
Upiekę ciasto z owocami i galaretką, zrobię muffinki i czekoladowe kulki. Przygotuję chorągiewki na tort i słodkie mini prezenty dla maluchów. To właśnie w przedszkolu Szymon ma swoich największych przyjaciół. Spędza z nimi sporo czasu, więc nie wyobrażam sobie lepszego miejsca na urodziny. W ten weekend testowałam NALEŚNIKOWE ZAWIJASY
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,25 – 0,5 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
- strzykawka
Mieszamy wszystkie składniki dodając na koniec wodę gazowaną. Powstanie ciasto naleśnikowe. Wypełniamy strzykawkę ciastem i na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni rysujemy kwiatki, koła, zawijasy i inne frezgi – mezgi Wszystko, co nam przyjdzie do głowy.
Przekręcamy nasze arcydzieła na drugą stronę i na koniec układamy na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju. Przepis jest bardzo prosty, a efektowny. Zawijasy najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale kilka można zostawić do dekoracji deserów i ciast.
Polecam! Smacznego.
Hania
miraga 17 czerwca 2013 o godz. 07:53
Ciekawy patent
iaera 17 czerwca 2013 o godz. 07:53
żeby nie były takie tłuste można do ciasta dolać 2 łyżki oliwy i smażyć na suchej patelni