Za oknem zimno i mokro a w mojej głowie wspomnienie wakacyjnych muffinek. Dziecię HAARTowe zrywało porzeczki a matka zajęła się pieczeniem. Konsumpcja nastąpiła w ogólnie rozumianej radości.
SKŁADNIKI
- 125 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g porzeczek
- 3 – 4 łyżki mleka
MUFFINKI KROK PO KROKU
- Mieszamy mąkę, masło, cukier, proszek i jajka.
- Do części masy dodałam rodzynki (dzięki temu powstały dwie wersje muffinek).
- Ciasto wlewamy do foremek. Na górze układamy porzeczki i lekko je wciskamy w ciasto.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Układamy na talerzu i delektujemy się widokiem. Można spakować w kolorowe torebki i rozdać znajomym U nas muffinki znikają w ekspresowym tempie. A u Was? Lubicie muffinki?
Pozdrawiam
Hania
katia 7 listopada 2013 o godz. 12:18
mniam
kena 27 listopada 2013 o godz. 18:26
pysznosci
paula 19 grudnia 2013 o godz. 09:23
jaka fajna torebka. Skąd?