Za oknem zimno i mokro a w mojej głowie wspomnienie wakacyjnych muffinek. Dziecię HAARTowe zrywało porzeczki a matka zajęła się pieczeniem. Konsumpcja nastąpiła w ogólnie rozumianej radości.

muffinki


SKŁADNIKI
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g porzeczek
  • 3 – 4 łyżki mleka

MUFFINKI KROK PO KROKU
  • Mieszamy mąkę, masło, cukier, proszek i jajka.
  • Do części masy dodałam rodzynki (dzięki temu powstały dwie wersje muffinek).
  • Ciasto wlewamy do foremek. Na górze układamy porzeczki i lekko je wciskamy w ciasto.
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

muffinki

Układamy na talerzu i delektujemy się widokiem. Można spakować w kolorowe torebki i rozdać znajomym 🙂 U nas muffinki znikają w ekspresowym tempie. A u Was? Lubicie muffinki?

Pozdrawiam

Hania