Walentynkowe serce to świetny dodatek do romantycznego śniadania, podanego obowiązkowo do łózka : ) Mała rzecz a wywołuje uśmiech na twarzy  i od razu wiadomo, że to TEN dzień.

Jak zwykle zależało mi na pokazaniu PROSTEGO sposobu na walentynkowy smakołyk. Serduszka są częstym tematem na blogach kulinarnych. Znajdziecie przepisy na kruche ciasteczka, pralinki czy torty. Serduszka na patyku też często się pojawiają. Nie widziałam jednak ciasta francuskiego na patyku.

valentine's Day

Składniki
  • ciasto francuskie
  • powidła
  • patyki do szaszłyków
  • foremka do ciastek w kształcie serca
  • satynowa tasiemka do dekoracji

 Krok po kroku
  • Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.
  • Przygotuj powidła (najlepiej własnej produkcji). Możesz też użyć dżemu.
  • Wytnij serduszka. Użyłam foremki o długości 3 cm ale może być również większe.

  • Na serduszku ułóż odrobinę powideł. W przypadku moich serduszek wystarczyło mniej niż pół małej łyżeczki.
  • Na powidłach ułóż patyk do szaszłyków.
  • Krawędzie serduszka zwilż wodą. Możesz to zrobić pędzelkiem lub palcem.
  • Na górę połóż drugie serduszko i  ściśnij krawędzie.
  • Możesz dodatkowo ozdobić krawędzie. Użyj końcówki widelca, jak na zdjęciu poniżej.

  • Ułóż serduszka na blaszce w odstępach ok. 2-4 cm. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacząco powiększa swoją objętość.
  • Górę serduszek posmaruj wodą lub białkiem jajka.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut  w tem. 180 stopni. Czas pieczenia i temperatura może się różnić od podanej przeze mnie. Wszystko zależy od producenta. Bazuj na informacji z opakowania ciasta.

  • Na patyczkach zawiąż kokardy z czerwonych satynowych tasiemek.
  • Ułóż na talerzu  i podaj : )

logo_aboutme