Szukam prostych przepisów. Prostych ale zdrowych. Najlepiej bez proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Zapisuję w wielkim zeszycie i wyciągam w pochmurne dni. Kruche ciasteczka, o których dzisiaj piszę są idealne dla małych domowników. Zarówno w kwestii jedzenia jak i przygotowania. Nawet 3 latek poradzi sobie z takim przepisem! Ciasto składa się tylko z 4 składników: mąki, masła, cukru pudru i jednego z dodatków (cynamonu lub imbiru). Po pieczeniu wkładam je do kolorowych pudelek i przechowuje nawet kilka tygodni. Są kruche i świeże. Idealne do kawy i dla synka.
Przepis na najprostsze na świecie ciasteczka składające się tylko z 4 składników oraz pomysły na ich dekorację.
KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI
- 250 g miękkiego masła (podkreślam! Masła, nie margaryny)
- 300 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu (zamiast cynamonu można dodać imbir lub kakao. Można również podzielić ciasto na trzy części i każdej z nich dodać inny dodatek)
KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć z mąką i cukrem pudrem.
- Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać 1,5 łyżeczki cynamonu a do drugiej 1,5 łyżeczki imbiru. Zagnieść.
- Lepić z ciasta kulki o średnicy ok. 2 cm. Rozgniatać na placki.
DEKORACJE:
PASKI i KRATKA. Wystarczy przycisnąć widelec a powstaną paski (zdjęcie z lewej).
KOŁA: delikatny wzór uzyskamy używając słomki do napojów.
KROPKI: tłuczek do mięsa w roli głównej. Delikatnie przyciskamy do ciasta.
GWIAZDKI: porządna pani domu ma w swojej kuchni zestaw do dekoracji tortów ; ) Każdy taki zestaw zawiera wzór gwiazdy. Wystarczy przycisnąć delikatnie do ciasta.
PIECZENIE: 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Część ciasteczek zawsze dekoruję czekoladą. Wystarczy rozpuścić kilka kostek czekolady i posmarować ciasteczka. Nie dbam o gładką powierzchnię (jakie to ma znaczenie) : )
Taaaa daaaam! Przedstawiam kruche ciasteczka z cynamonem.
Sprawdź inne przepisy
- Banany w czekoladzie
- Placki z bananami w sosie malinowym
- Deser z mascarpone
- Sernik
- Muffinki z porzeczkami
Zapraszam do PINTEREST, gdzie znajdziecie inspirujące zdjęcia z pysznościami, pomysły na mrożoną kawę, decoupage, zabawki dla dzieci, biżuterię i wiele innych.
pozdrawiam
Hania
Marta 9 lutego 2014 o godz. 12:55
Haniu,
używasz mąki orkiszowej? Siostra namówiła mnie, bym przestała używać mąki pszennej na rzecz tej wspomnianej. Ma bardzo podobną konsystencję i smak, jest zdrowsza. Jedynym minusem jest wyższa cena.
Marta 9 lutego 2014 o godz. 12:58
Haniu,
Co sądzisz o proszku do pieczenia bez fosforanów?
HAART galeria dobrych pomysłów 9 lutego 2014 o godz. 13:00
Marta, wstyd sie przyznać ale nie próbowałam. Chodziło mi to po głowie ale jakoś nie wyszło. Może ktoś inny ma pozytywne doświadczenia z mąką orkiszową????

Z pewnością na ekorodzicach coś nam polecą
Sprawdzę, dowiem się
HAART galeria dobrych pomysłów 9 lutego 2014 o godz. 13:15
40g można kupić za 3,5 – 4 zł ale trzeba się wybrać do eko sklepu. W standardowym supermarkecie raczej nie znajdziemy…
Staram sie nie używać proszku do pieczenia lub zastępować go soda oczyszczona. Co widać po moich przepisach
Marta 10 lutego 2014 o godz. 08:46
U mnie można ją dostać w Piotrze i Pawle.
HAART galeria dobrych pomysłów 10 lutego 2014 o godz. 09:04
Brawo dla PIOTRA I PAWŁA
tak na marginesie lubię tą sieć a szczególnie stoisko z dekoracjami. Można tam znależć cudowne drobiazgi w stylu shabby chic. Nie zawsze tanie ale zawsze piękne.
Marta 13 lutego 2014 o godz. 07:14
Haniu,
spójrz, jakie urocze: http://dukapolska.com/stempel-do-ciastek-made-with-love.html
Chyba się przejdę do Duki
HAART galeria dobrych pomysłów 13 lutego 2014 o godz. 12:15
łaaaa! świetne.
Kurcze- tylko ta cena. Jeden stempelek prawie 20 zł
Ania 2 kwietnia 2014 o godz. 08:34
Polecam zastąpić połowę mąki żytnią, a cukier puder trzcinowym nierafiniowanym (również można go kupić w formie pudru). Będzie jeszcze zdrowiej, a cukier dodatkowo nadaje ciekawy karmelowy smak
HAART galeria dobrych pomysłów 2 kwietnia 2014 o godz. 08:41
Aniu, dzięki za podpowiedzi
Ciekawe- wypróbuję!