Ciasteczka owsiane, które przygotujesz w 35 minut! Uniwersalny przepis, który można swobodnie modyfikować dodając różne dodatki. Raz orzechy nerkowca, innym razem włoskie. Przygotowanie masy zajmie 15 minut a pieczenie 20.

ciasteczka owsianeCiasteczka owsiane składniki
  • 2 szklanki musli lub płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów (włoskich, nerkowca lub laskowych). Wybierz swoje ulubione lub wymieszaj.
  • ½ szklanki suszonej żurawiny. Można zastąpić rodzynkami lub kawałkami suszonego orzecha kokosowego.
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

PIEC: 20 minut w temperaturze 200 stopni.

ciasteczka owsiane (1)ciasteczka owsiane (2)

 Krok po kroku

Wsyp do miski musli, orzechy, żurawinę, mąkę, cynamon i dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, olej, sok i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj sodę i proszek do pieczenia. Powstanie gęsta brązowa masa.

ciasteczka owsiane (3)

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Na blaszce połóż papier do pieczenia i nakładaj po łyżeczce masy.

Ciasteczka minimalnie zwiększą swoją objętość, więc pamiętaj o odstępach.

Wstaw ciasteczka do piekarnika na 20 minut

ciasteczka owsiane (4)

Gorące ciasteczka ułóż na talerzu do wystudzenia.

ciasteczka owsiane (7) Ciasteczka owsiane są świetne i znikają w mgnieniu oka : )

Idealne do popołudniowej kawy.
Polecam!
Hania


PRZEPISY HAART