Zbliżają się sylwestrowe imprezy, spotkania, bankiety. Proste paluszki z ciasta francuskiego są wprost obowiązkowe na takich przyjęciach. Przygotowanie zajmuje kilka minut i jest banalnie proste. Każdy sobie poradzi z przepisem. Zapewniam!

PALUSZKI KROK PO KROKU

  • Kup mrożone ciasto francuskie. Wybierz takie, które ma najkrótszą listą składników. Nie oszukujmy się! Nie kupimy czegoś super zdrowego ale z tych wszystkich produktów warto wybrać te, najmniej naszpikowane dodatkami. Tym bardziej jeśli przekąski będą serwowane dzieciom.
  • Rozwiń  ciasto i pokrój na mniejsze kwadraty. Nie będę sugerować formatu, bo jakbyś nie zrobiła to i tak będzie dobrze. Wyjdą krótsze lub dłuższe paluszki. To nie fabryka i nikt nie stoi z linijką.
  • Ciasto posyp cynamonem i brązowym trzcinowym cukrem. Jeśli nie masz trzcinowego spokojnie użyj zwykłego, białego cukru. Przyklep cukier tak, aby wbił się  w ciasto. Dzięki temu nie spadnie podczas zwijania.
  • Potnij kwadraty na paski o szerokości 1- 2 cm. Ponownie podkreślam, nieważne wymiary. Jak będą miały 0,5 cm też będą dobre! Zwijamy. Ta, ta, ta… „Jak zwijamy?„ 🙂 Trzymamy jeden koniec, a drugi kręcimy w prawo lub lewo i już.

paluszki

  • Takie zawijasy ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce.
  • Posmaruj wierzch zawijasów mlekiem (nie ważne ile procent) lub białkiem jajka i włóż do piekarnika na 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.
  • Wyjmij. Poczekaj aż wystygną i przełóż do miski lub kubeczka.

paluszki

ALTERNATYWNE DODATKI

Paski można posypać żółtym serem lub papryką, ziołami, pietruszką. W ten sposób możesz uzyskać kilka kolorowych rodzajów.


Miłego pieczenia!

Hania