Na sylwestrową imprezę polecam szybkie ciasteczka z czekoladą. 10 minut w piekarniku i można stawiać na stole. Pokażę, jak zawiązać dekoracyjne wstążeczki i czym najlepiej zrobić dziurki w ciasteczkach.
Składniki
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 50 g startej czekolady,
- 2 jajka.
CIASTECZKA KROK PO KROKU
150g miękkiego masła utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Na koniec dodać startą czekoladę. Zamiast czekolady można dodać orzechy.
Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do wykonania idealnych dziurek (przez które przeciągniemy po upieczeniu wstążeczki) najlepiej użyć szerokiej słomki do napojów. Słomkę wcisnąć w wycięte gwiazdki tworząc po dwie dziurki na każdym ciastku. Słomki idealnie do tego pasują, bo ciasto zostaje w słomce, a krawędzie dziurek są gładkie i równe.
PIEC 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciastka wyjąć z piekarnika, wystudzić, ułożyć stosy po 2-3 sztuki i przeciągnąć przez dziurki dekoracyjne tasiemki. Do wstążeczek można przywiązać karteczki z imionami gości i ułożyć na talerzykach. Dwa w jednym – słodycze i wizytówki ; )
Życzę Wam wyjątkowego Sylwestra i cudownego roku 2016. Dziękuję, że ze mną jesteście i dajecie tyle pozytywnych emocji. Wierzę, że 2016 będzie przełomowy!
Hania
Pani KoModa 30 grudnia 2015 o godz. 20:44
Ciekawy pomysł – muszę wypróbować ten przepis
Pewnie nie zdążę na sylwka ale w nowym roku będzie idealnie pasować!
Pani KoModa ostatnio opublikował: Czerwony koral.
Tomasz 4 stycznia 2016 o godz. 14:37
Zdały egzamin
HAART 5 stycznia 2016 o godz. 18:06
Super! Bardzo się cieszę
Olala 6 stycznia 2016 o godz. 18:58
Pyszne
i faktycznie szybkie w przygotowaniu.. idealne do upieczenia w leniwe niedzielne (albo świąteczne.. jak dziś) popołudnie.