Na sylwestrową imprezę polecam szybkie ciasteczka z czekoladą. 10 minut w piekarniku i można stawiać na stole. Pokażę, jak zawiązać dekoracyjne wstążeczki i czym najlepiej zrobić dziurki w ciasteczkach.

Składniki
  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 50 g startej czekolady,
  • 2 jajka.
Ciasteczka sylwestrowe (2)CIASTECZKA KROK PO KROKU

150g miękkiego masła utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Na koniec dodać startą czekoladę. Zamiast czekolady można dodać orzechy.

Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do wykonania idealnych dziurek (przez które przeciągniemy po upieczeniu wstążeczki) najlepiej użyć szerokiej słomki do napojów. Słomkę wcisnąć w wycięte gwiazdki tworząc po dwie dziurki na każdym ciastku. Słomki idealnie do tego pasują, bo ciasto zostaje w słomce, a krawędzie dziurek są gładkie i równe.

PIEC 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasteczka sylwestrowe (3)

Ciastka wyjąć z piekarnika, wystudzić, ułożyć stosy po 2-3 sztuki i przeciągnąć przez dziurki dekoracyjne tasiemki. Do wstążeczek można przywiązać karteczki z imionami gości i ułożyć na talerzykach. Dwa w jednym  – słodycze i wizytówki ; )

Ciasteczka sylwestrowe (4)
Życzę Wam wyjątkowego Sylwestra i cudownego roku 2016. Dziękuję, że ze mną jesteście i dajecie tyle pozytywnych emocji. Wierzę, że 2016 będzie przełomowy!

Hania

logo_aboutme