Zbliżają się sylwestrowe imprezy, spotkania, bankiety. Proste paluszki z ciasta francuskiego są wprost obowiązkowe na takich przyjęciach. Przygotowanie zajmuje kilka minut i jest banalnie proste. Każdy sobie poradzi z przepisem. Zapewniam!
PALUSZKI KROK PO KROKU
- Kup mrożone ciasto francuskie. Wybierz takie, które ma najkrótszą listą składników. Nie oszukujmy się! Nie kupimy czegoś super zdrowego ale z tych wszystkich produktów warto wybrać te, najmniej naszpikowane dodatkami. Tym bardziej jeśli przekąski będą serwowane dzieciom.
- Rozwiń ciasto i pokrój na mniejsze kwadraty. Nie będę sugerować formatu, bo jakbyś nie zrobiła to i tak będzie dobrze. Wyjdą krótsze lub dłuższe paluszki. To nie fabryka i nikt nie stoi z linijką.
- Ciasto posyp cynamonem i brązowym trzcinowym cukrem. Jeśli nie masz trzcinowego spokojnie użyj zwykłego, białego cukru. Przyklep cukier tak, aby wbił się w ciasto. Dzięki temu nie spadnie podczas zwijania.
- Potnij kwadraty na paski o szerokości 1- 2 cm. Ponownie podkreślam, nieważne wymiary. Jak będą miały 0,5 cm też będą dobre! Zwijamy. Ta, ta, ta… „Jak zwijamy?„
Trzymamy jeden koniec, a drugi kręcimy w prawo lub lewo i już.
- Takie zawijasy ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce.
- Posmaruj wierzch zawijasów mlekiem (nie ważne ile procent) lub białkiem jajka i włóż do piekarnika na 15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.
- Wyjmij. Poczekaj aż wystygną i przełóż do miski lub kubeczka.
ALTERNATYWNE DODATKI
Paski można posypać żółtym serem lub papryką, ziołami, pietruszką. W ten sposób możesz uzyskać kilka kolorowych rodzajów.
Miłego pieczenia!
Hania
paula 19 grudnia 2013 o godz. 10:44
Musze zrobic na swieta
Małgosia 19 grudnia 2013 o godz. 13:09
no ja robię… dwie wersje, słodką i słoną :)))))… ale fajnie :)))))
urszula 11 stycznia 2014 o godz. 09:45
mhmhmmm…cynamon…
Małgosia 12 stycznia 2014 o godz. 13:36
Moje cynamonowe i ziołowo-czosnkowe były na imprezce przebojem :))))).
Bárbara 8 kwietnia 2014 o godz. 06:40
Super pomysł na pewno spróbuje
Położna Kasia 17 stycznia 2015 o godz. 19:14
Uwielbiam takie paluszki i nie przyszło mi do głowy, że ich zrobienie jest takie banalne!

Położna Kasia ostatnio opublikował: Ma-uri. Dar życia i moc kreacji idealna pozycja dla starających się