Walentynkowe serce to świetny dodatek do romantycznego śniadania, podanego obowiązkowo do łóżka : ) Mała rzecz, a wywołuje uśmiech na twarzy i od razu wiadomo, że to TEN dzień.
Jak zwykle zależało mi na pokazaniu PROSTEGO sposobu na walentynkowy smakołyk. Serduszka są częstym tematem na blogach kulinarnych. Znajdziecie przepisy na kruche ciasteczka, pralinki czy torty. Serduszka na patyku też często się pojawiają. Nie widziałam jednak ciasta francuskiego na patyku.
Składniki
- ciasto francuskie
- powidła
- patyki do szaszłyków
- foremka do ciastek w kształcie serca
- satynowa tasiemka do dekoracji
Krok po kroku
- Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.
- Przygotuj powidła (najlepiej własnej produkcji). Możesz też użyć dżemu.
- Wytnij serduszka. Użyłam foremki o długości 3 cm ale może być również większe.
- Na serduszku ułóż odrobinę powideł. W przypadku moich serduszek wystarczyło mniej niż pół małej łyżeczki.
- Na powidłach ułóż patyk do szaszłyków.
- Krawędzie serduszka zwilż wodą. Możesz to zrobić pędzelkiem lub palcem.
- Na górę połóż drugie serduszko i ściśnij krawędzie.
- Możesz dodatkowo ozdobić krawędzie. Użyj końcówki widelca, jak na zdjęciu poniżej.
- Ułóż serduszka na blaszce w odstępach ok. 2-4 cm. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacząco powiększa swoją objętość.
- Górę serduszek posmaruj wodą lub białkiem jajka.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut w tem. 180 stopni. Czas pieczenia i temperatura może się różnić od podanej przeze mnie. Wszystko zależy od producenta. Bazuj na informacji z opakowania ciasta.
- Na patyczkach zawiąż kokardy z czerwonych satynowych tasiemek.
- Ułóż na talerzu i podaj : )
Asia i prezenty 8 lutego 2015 o godz. 20:40
Jakbym takie walentynkowe śniadanie dostała do łóżka to już by mi wiele nie trzeba było do szczęścia…
Asia i prezenty ostatnio opublikował: Prezentuję 7 drobnych prezentów na Walentynki
HAART 14 lutego 2015 o godz. 08:20
HAART ostatnio opublikował: Lustro efekt shabby chic
Manufaktura Smaków 9 lutego 2015 o godz. 11:02
Proste i pyszne
Świetny pomysł 

Uwielbiam takie przepisy
Ewa z robiewdomu.pl 9 lutego 2015 o godz. 16:49
Prześlicznie tu u Ciebie. A u mnie na blogu dziś też serducha na patyku. Twoje wyglądają ślicznie, ale ja mam ciężkie doświadczenia z patykami do szaszłyków w takich wypiekach. U mnie nie utrzymywały one ciastek w pionie i całość się rozwalała. Ale moje ciasta były grubsze i większe niż Twoje, to może dlatego?
Pozdrawiam ciepło!
Ewa z robiewdomu.pl ostatnio opublikował: Serducha na patyku – czyli szybki przepis na walentynkowe ciasteczka
HAART 9 lutego 2015 o godz. 16:53
No tak, przy większych może być problem. Widziałam Twoje serduszka
Byłam przed chwilą
Piękne!
martazaole 18 lutego 2015 o godz. 07:49
świetny pomysł